עכו עיר מנומנמת ובכל זאת ביקרתי בה פעמים אחדות ואף כתבתי על המוזיאון הנסתר בין חומותיה (אוצרות מתחת לתותחים 6.6.2008). ביקרתי, כמובן, במצודה, המשמשת כיום כאתר ביקורים מרכזי ולידה החמאם הטורקי והשוק הגדול, אחד השווקים שבהם מצטיינת העיר. אין לשכוח, כמובן, את החומות והנמל הפיזַני (שכן העיר פיזה היתה האפוטרופסית שלו). ההיסטוריה של עכו, בעבר בירתה של ארץ ישראל ונמל הכניסה הראשי שלה – ארוכה ומעניינת. אבל לא עליה רציתי לכתוב הפעם, אלא על הפתעה שהיתה לי בביקורי האחרון בעיר: בית הכנסת התוניסאי.
בית כנסת נועד לכנס את העם וזה הנוכחי נבנה על ידי יוצאי תוניס. אחר כך התרחבה התפילה בו ליוצאי כל עדות המזרח.

בית הכנסת: במרכז הבמה ומאחור ארונות הקודש
אומר כבר בתחילה – זה בית הכנסת המפואר ביותר שראיתי, ואני ביקרתי ברבים מאד בארץ ובעולם. כל כך מטופח וכל כך עשיר, עדיין לא ראיתי. אין לטעות, בית הכנסת "אור תורה", המכונה "הג'ריבה" ("התוניסאי"), ראוי לכל מילת שבח.
בית הכנסת הוקם לפני למעלה מששים שנה בידי עולים מתוניסיה, במבנה עתיק ששימש עד אז כמתנ"ס. ציון בעדאש, ששימש כגבאי במקום, החליט להפכו למבנה מפואר וקישט אותו בפסיפסים נהדרים מתוצרת המפעל של קיבוץ איילון. תקרתו והרצפה מכוסים מיליוני אבני פסיפס צבעוניות שהובאו ממקומות שונים בארץ ישראל בצבעיהן הטבעיים. משפחתו ממשיכה בדרכו ומטפחת את בית הכנסת המיוחד בעזרת תרומות ומענקים.
כבכל בית כנסת ספרדי, הבימה במרכז האולם והספסלים בצורת ח' מסביב, לעומת בית הכנסת האשכנזי, שבו יושבים בשורות. תצורה זו מתאימה לתפילה הספרדית, כשהמתפללים כולם רואים את החזן והם שרים יחדיו ומשתתפים בתפילה בצוותא.
באולם התפילה המפואר שבעה ארונות לתורה שכל אחד מהם מוקדש לנושא מיוחד אחר.

בית הכנסת התוניסאי: מראה מבחוץ
המוזאיקות והוויטראז' בבית הכנסת מספרים את ההיסטוריה של העם היהודי ושל ארץ ישראל, דרך סיפורי התנ"ך, החי והצומח, חילות צה"ל ועוד. נוסף לפסיפסים יש כאן 140 חלונות ויטראז' וכל אלה עוסקים בתולדות עם ישראל, החל בסיפורי התנ"ך וכלה באירועים מהמאה האחרונה וכן נופי ארץ ישראל ועולם החי והצומח שלה.
בבית הכנסת כמה קומות: במרתף יש בית מדרש, המשמש גם לאירועים, בקומה המרכזית בית הכנסת עצמו ובקומה השלישית עזרת נשים. כאשר ביקרנו, קבוצת מטיילים, נכנסו נשים וגברים ביחד לכל האולמות. טרח המדריך והסביר: רק בזמן תפילה נפרדות הנשים לעזרתן מן הגברים. בזמן ביקור – כולנו יחד.
בבית הכנסת יש שבעה ארונות קודש וכל אחד סגור בארון נפרד ובפרוכת שונה ומוקדש לנושא ייחודי. עוד בולטת הפטריוטיות: דגלי ישראל מתנופפים בתוך בית הכנסת (דבר נדיר!) ובחוץ שני מגיני דוד משני צידי המנורה.
להתיר את הרצועה
שמעתי מחבר דתי: "היו ימי, שבבקרים רציתי לחסוך זמן אז הוצאתי את כלבי ברצועה בעוד אני נושא עלי את התפילין , אבל דאגתי שהרצועות לא יתבלבלו".
תגובות
יפה כתבת על בית הכנסת התוניסאי הנמצא בעכו. טוב לדעת על שכיית חמדה זו. על-פי נושאי הפולמוס הציבורי הרווח לאחרונה בארצנו, עוד יאשימו אותך כמי שמשתלב במאמץ ההדתה של המוני חילונים מסכנים. ורק הערה טכנית: מכיוון שהיום נשלט כל נהג ישראלי על ידי תוכנת ווייז המופלאה, כדאי לציין את הכתובת של האתר או כיצד להגיע אליו.
קבלתי מאלי: לומר שזה בית כנסת היפה והמפואר ביותר – זו היסחפות ג'רבאית
חובה לבקר בבית הכנסת התוניסאי בעכו. אני מרשה לעצמי להוסיף שמעל עזרת הנשים שבבית כנסת זה, נמצא מתחם העוסק בנושא השואה. כידוע, תוניסיה הייתה תחת כיבוש גרמניה הנאצית במשך מספר חודשים מאז נובמבר 1942 עד מאי 1943. ולא רק זה אלא שערביי המקום שיתפו פעולה עם הנאצים.