יש חזיר כשר

ביום אביבי נעים עצרתי בבית קפה ליד רעננה לחמם את הלב ומעט את הקיבה בדרכי צפונה. אחרי השתיה הטובה, סיירתי בחנות הצמודה לבית הקפה וסקרתי את המתנות הקטנות, אביזרי הקישוט לרכב וגם מאכלים לדרך ולפיקניק. חנות יפה, הרהרתי לעצמי ונטלתי שקית ניילון של פרוסות בשר. "ג'מבון מעושן" כתוב על השקית.
אני, שאינני אמון על מקררי הבשר בחנויות, הופתעתי. בית קפה כשר ובחנות הצמודה מוכרים בשר חזיר?
לי זה היה מוזר, והמשכתי להסתכל באריזה. בתחתיתה מצאתי חותמת כשרות מרבנות ראש העין.
הז'מבון המעושן (כך צריך לכתוב זאת, לדעתי) עשוי בשר הודו ולכן אפשר שיקבל חותמת כשרות. כמאמר הבדיחה, "כשר אבל"…
הז'מבון מיוצר על ידי "לבקוביץ מאז 1928". כמי שאינו מכיר את מפעלי הבשר למיניהם התחלתי לחפש את היצרן של בן הכלאיים הזה. ספרי הטלפונים לא גילו לי את מפעל לבקוביץ וגם לא את משפחת לבקוביץ. לבסוף, נמצא שאת הז'מבון הזה מייצר מפעל בשר אחר בראש העין.
השלב הבא היה שיחה עם נציג הרבנות הראשית. הוא היה מופתע, שמשרדו מעניק הכשר למוצר ששמו בצרפתית חזיר. אחרי הבירור עם הרבנות, הופסק קו הייצור של הג'מבון בראש העין.
גישושי אחר מקור הבשר הזה גילה לי שאמנם משפחת לבקוביץ קיימת והיה לה מפעל בשר בצרפת משנת 1928, שהועבר לישראל עם עלייתם לארץ לפני שנים אחדות.
הסקרנות לא פסקה והלכתי לסופרמרקטים לחפש עוד חזיר כשר. חיפשת ומצאת – תאמין!
על מדפי הבשר עתירי המבחר והאריזות הצבעוניות גיליתי את "פרושוטו בקר" מתוצרת טירת צבי. על אריזת הניילון יש חותמת כשרות "בהשגחת הרב דוד ורנר". פרושוטו הוא בשר חזיר, המעובד לאכילה בסגנון צפון איטליה.
לא הרחק, על מדף אחר מצאתי את המוצר המתחרה מתוצרת מעדני יחיעם (קיבוץ יחיעם): "פרושוטו". נציגי המפעל אישרו כי הם מייצרים גם "שינקן" כשר (מבשר הודו), מוצר שאותו לא פגשתי אישית.
המסע אחרי החזיר הכשר הזכיר לי נסיעה במשלחת לבלגיה לפני שנים רבות. אירחו אותנו כיד המלך ועל שולחן המעדנים היו מיני בשרים. הישראלים, גם אלה שאינם מקפידים על כשרות, שאלו אם זה "ז'מבון" והמארחים מיהרו להבטיח שזה לא הז'מבון המושמץ. זה "סנגלייה", השיבו לישראלים שדיקדוקי הצרפתית לא היו ידועים להם. מה זה סנגלייה? – שאלנו, והמארחים הסבירו ש"זאת חיה אחרת לגמרי, שאותה מגדלים בחווה. לא הרחק מן המסעדה. אחרי האוכל ניסע ותראו"…
מי שאכל מן הבשר – אכל, ומי שהעדיף ירקות ופירות – אכל מאלה. אחרי הסעודה (המצויינת!) נסע האוטובוס שלנו אל החווה ושם ראינו את הסנגלייה. בעברית: חזיר בר.
אגב, הז'מבון, כפי שלמדתי לאחר מכן, איננו החזיר אלא חלקים ממנו, שבושלו והוכנו למאכל. חזיר בית רגיל הוא קושון. לידיעת מי שרוצה לפגוש את המקור בארצות דוברות צרפתית.
קבלתי את התגובה של רפרם (מתפרסמת למטה)  ולמדתי ממנה. תודה.
= = =
שימו לב, הפוסט נכתב במאי 2008

About these ads
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

תגובות

  • יאיר דקל  On 21 בינואר 2010 at 22:39

    תמיד אני למד ושמחתי ללמוד גם על משה הס.
    מי זה כשרות? מה המידע שכשרות הנ"ל יכול ללמד עוד על משה הס (לא הפילוסוף).
    ויש גם פרטים על הבייקון הכשר?

  • כשרות  On 21 בינואר 2010 at 17:54

    שיש לו מפעל ברעננה וחנות בירושליים היה עושה בשר שהיו קוראים לו בייקון כשר או בייקון בקר והוא היה כשר למהדרין חלק.

  • רפרם  On 31 במאי 2008 at 18:36

    פרושוטו במקור הוא בכלל מאכל יהודי ומייצג שיטת יישון.
    באיטליה יש פרושוטו ברווז, פרושוטו חזיר וגם פרושוטו טלה.
    פרושוטו סן דניאל, שהוא הכי ידוע בטעמו המיוחד, מיוצר על ידי משפחת לוי. מדורי דורות.

תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s

הרשמה

קבל כל פוסט חדש ישירות לתיבת הדואר הנכנס.

הצטרפו אל 45 שכבר עוקבים אחריו

%d בלוגרים אהבו את זה: